Langzaamaan gaat Nederland steeds weer een beetje meer open. Wellicht heb je alweer op het terras gezet, misschien werk je alweer een tijdje (gedeeltelijk) op kantoor, of ga je over een paar weken voor het eerst je collega’s zien. Deze langzame openstelling brengt allerlei uitdagingen met zich mee. Het is essentieel dat je je als leidinggevende voorbereidt op het terugkeren naar kantoor. Wij vroegen drie van onze managers naar hun visie op het kantoor en tips voor een veilige terugkeer. 

 

Nina Gmachl-Eshuis, RVP CBU Nederland

‘Het is bijna zover. Terug naar kantoor. Ik kan niet wachten. Het voelt een beetje als kerst. Het gevoel dat je hele familie langskomt, je moet bedenken wat je gaat koken, welke boodschappen je moet doen. Hoe ga je al die mensen weer aan één tafel krijgen? Je moeder die vanuit Duitsland belt om zich met de voorbereidingen te bemoeien. Je kinderen die stuiteren omdat ze er zo'n zin in hebben en voor de tiende keer vragen hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen. 

Zo voelt het een beetje. Nu, in de paar weken voordat we weer naar kantoor mogen, moet er nog van alles geregeld worden. Ik wil dat mijn team, en al m’n collega’s, veilig kunnen werken. Richtlijnen moeten met het hoofdkantoor in de VS afgestemd worden (soms net zo uitdagend als consensus met je moeder vinden) en mijn team wil helderheid (hoeveel nachtjes moeten ze nog slapen?). 

 

‘Online word ik afgeleid

door mijn bad hair-day’

 

Ik denk dat het belangrijk is om goed met je team te bespreken wat ze kunnen verwachten als ze weer teruggaan naar kantoor. Ze zullen in kleinere groepen samen zijn en minder vaak langs kunnen komen dan ze gewend waren.

Voor de toekomst verwacht ik dat we meer in een hybride vorm zullen gaan werken. Nog digitaler, efficiënter, innovatiever, alle kanalen benuttend. We hebben de mogelijkheid meer mensen te bereiken en gezamenlijk gaan we nog sneller innoveren dan vroeger. Ik vind het fijn weer terug naar kantoor te gaan en mijn team te zien (echt zien en niet online, waarbij ik voortdurend afgeleid ben door mijn eigen beeld waarop ik zie dat ik alweer een ‘bad hair day’ heb).

Het kantoor van de toekomst zal een plek worden waar je je collega’s ontmoet om aan één doel te werken, denk aan dezelfde brainstormsessie of een kwartaalmeeting bijwonen. Je krijgt er, nog meer dan nu, het gevoel dat je onderdeel uitmaakt van een hechte community. Heel gezellig dus, bijna net zoals met kerst.’

 

 

Michiel van Vlimmeren, General Manager en SVP Nederland

‘Laat ik vooropstellen dat ik ernaar uitkijk om weer naar kantoor te gaan. Ik mis de interactie op kantoor, het zien van m’n collega’s en de spontane ontmoetingen bij de koffieautomaat. Wat betreft remote werken ben ik nog een beetje traditioneel: vóór de coronacrisis was ik eigenlijk elke dag op kantoor te vinden. Ik vind het belangrijk een aanspreekpunt te zijn en dat mensen gewoon bij me kunnen binnenwandelen.

 

‘Ik bespaar 15-20 uur reistijd,

maar mis tijd voor reflectie’

 

Nu ik echter een tijd thuis zit, is de balans veranderd. Ik ‘bespaar’ 15-20 uur reistijd per week (al was dat ook altijd even een momentje van (zelf)reflectie) en zie nu in dat niet elke meeting face to face hoeft. Toch blijf ik het belangrijk vinden om zichtbaar te zijn, dat vind ik essentieel in mijn rol. Daarom kijk ik uit naar het langzaam heropenen van de kantoren. 

Hoewel ik al veel collega’s heb gehoord die mijn gevoel delen en zeggen zin te hebben weer naar kantoor te gaan, denk ik dat het belangrijk is om een aantal dingen in acht te nemen. Ten eerste: check als manager waar de nood hoog is. Niet iedereen is in staat om goed vanuit huis te werken. Geef de mensen die bijvoorbeeld vanuit een thuissituatie met ruimtebeperkingen werken voorrang om weer naar kantoor te komen op de mensen met een grote werkkamer. 

 

‘Werk is meer dan

een plek om te werken’

 

Ten tweede is het belangrijk om goed te begrijpen waarom mensen terug naar kantoor willen: is het vanwege de faciliteiten of omdat ‘het altijd zo geweest is’? Hun motivatie zal anders zijn wanneer mensen vanuit een soort plichtsbesef weer naar kantoor gaan dan wanneer ze intrinsiek gemotiveerd zijn om hun thuiswerkplek te verlaten. Krijg inzichtelijk hoe vaak mensen naar kantoor zouden willen komen en laat als werkgever weten hoe je daar tegenover staat.

Tot slot hoop ik dat alle managers aandacht hebben en blijven houden voor hun mensen. Werk is immers veel meer dan alleen maar een plek waar je werkt; veel mensen ontlenen een deel van hun sociale status en identiteit aan hun baan. Zorg ervoor dat iedereen verbonden blijft als je je kantoor weer openstelt.’

  

Jennifer Eversen, Senior Director Professional Services Benelux

‘We zitten nu alweer een tijdje thuis; grote kans dat jij, net als ik, helemaal gewend bent aan het thuiswerken. Dat is maar goed ook, want de thuiswerksituatie heeft veel van onze mentale weerbaarheid gevraagd. Als we straks weer naar kantoor gaan, hoop ik dat managers hun medewerkers de tijd en ruimte geven om te wennen aan het weer naar kantoor mogen. 

 

‘Op kantoor maak

je creatieve plannen’

 

Verder hoop ik dat we anders gaan nadenken over naar kantoor gaan: kom bewust naar je werkplek zodat je kunt samenwerken en blijf ook bewust thuis als je dat fijn vindt. In mijn ogen wordt een kantoor veel meer een plek waar je samenkomt, ervaringen uitwisselt, collega’s ziet waar je niet dagelijks mee samenwerkt en creatieve plannen maakt: niet de plek waar je in je eentje je werk zit te doen. 

Want als er iets is wat duidelijk is geworden afgelopen periode, is het dat we ons werk overal kunnen doen. Privé-dingen zijn makkelijker in onze dag in te plannen: een sportles, een bezoek aan de tandarts, eerder aan het avondeten beginnen met je kinderen. 

 

'Ik vind het thuiswerken heerlijk,

maar gesprekken met collega's

zijn ook fijn' 

 

Zelf vind ik het thuiswerken heerlijk, maar ik kijk er ook echt naar uit om weer naar kantoor te gaan; de ad hoc gesprekken met mijn collega’s mis ik enorm, net als het bezoeken van mijn klanten.

Bij Professional Services gebeurt een groot deel van ons werk namelijk bij onze klanten op kantoor. Daar weer zitten, kijk ik ook enorm naar uit. Het is belangrijk voor mijn team en mij dat we regelmatig onze klanten bezoeken. Op die manier blijven we nog nauwer betrokken bij het project dat we voor ze uitwerken en begrijpen we hun wensen nog beter. Daarnaast is het makkelijker het grotere teamgevoel te creëren als je met z’n allen on site in dezelfde ruimte zit. Van mij mogen we wel weer open gaan.'Wil jij ook veilig terug naar kantoor? Work.com biedt essentiële oplossingen die je bedrijf helpen zo snel mogelijk weer open te gaan en tegelijkertijd medewerkers, klanten, partners en de community veilig en geïnformeerd houden – tijdens de COVID-19-crisis en daarna. 

Check Work.com, waar we je op weg helpen weer ‘terug naar normaal’ te gaan, of deze trail waarin we uitleggen hoe je veilig naar kantoor kan.